czwartek 18 Gru 2014

Spotkanie opłatkowe w Lublinie - 13.01.2013

Tradycyjnie jak co roku  w styczniu odbyło się  spotkanie noworoczne  Polskiego Stronnictwa Ludowego regionu  lubelskiego. Tegoroczny Ludowy Opłatek  zgromadził w hali MOSIR  kilka tysięcy osób – członków i sympatyków PSL.

Dla uczestników uroczystości organizatorzy przewidzieli  m. in. występy  zespołów regionalnych.  Niespodzianką  była obecność znanego  zespołu śpiewaczego„ Jarzębina” z Kocudzy. Jarzębiny oprócz  prezentacji okolicznościowych regionalnych kolęd, zaśpiewały  znaną wszystkim kibicom piłki nożnej, piosenkę z ubiegłorocznych mistrzostw Euro 2012.

Na zaproszenie Prezesa Zarządu Wojewódzkiego PSL Krzysztofa Hetmana odpowiedziało wielu znamienitych gości – przedstawicieli  władz państwowych i samorządowych. Wśród nich był  m. in. Prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego, Wicepremier, Minister Gospodarki - Janusz Piechociński,  Jego Ekscelencja Arcybiskup Stanisław Budzik – Metropolita Lubelski.  Swoją obecnością zaszczycił nas także  były prezes Stronnictwa, Poseł na Sejm RP – Kol. Waldemar  Pawlak oraz Prezydent Lublina – Krzysztof Żuk

Spotkanie było okazją do podsumowania minionego roku, który jak przypomniał Krzysztof Hetman – obfitował wielością inwestycji w naszym regionie. To dzięki aktywnej współpracy samorządu województwa lubelskiego i miasta Lublina – nasz region sukcesywnie się rozwija. Dzieje się to dzięki zgodzie i politycznemu pojednaniu, do których PSL nieustannie nawołuje.

W podobnym tonie wypowiadał się prezes PSL Janusz Piechociński. Nasza oferta polega na budowaniu wzajemnej życzliwości i zaufania w przestrzeni publicznej – jakże potrzebnej w życiu politycznym. Wicepremier Janusz Piechociński wskazał na rolę Lubelszczyzny w procesie rozwoju Polski. To Lubelszczyzna jest oknem na Wschód nie tylko w naszym kraju, ale i w Unii Europejskiej. Tuż przed rozpoczęciem części oficjalnej uroczystości, podczas briefingu prasowego Wicepremier podkreślił, że w planach ministerstwa gospodarki jest powrót Lublina na motoryzacyjną mapę regionu środkowoeuropejskiego. Będzie to także możliwe dzięki aktywnej współpracy z lubelskimi uczelniami, które ciągle jeszcze są nie wykorzystanym potencjałem.

Opłatek  w podniosłej atmosferze zakończył  się wspólnym śpiewem tradycyjnej polskiej kolędy „ Wśród nocnej ciszy…” oraz dzieleniem się się opłatkiem i składaniem noworocznych życzeń.

materiał pochodzi ze strony internetowej www.lubelskiepsl.pl